Leheküljed

Tuesday, September 23, 2014

Kes ütles, et burks pole tervislik?

Kui mõelda tervislikule toitumisele (või dieedile), siis esimese asjana välistatakse igasugune rämpstoit, sealhulgas hamburgerid. Aga vahel lihtsalt tekib selle järgi vastupandamatu isu... eriti kui eelmine õhtu on peol käidud




Lugesin hiljuti kellegi jutukest burgeritest. Seal oli tõstatatud väga lihtne küsimus: kas sa sööd burksi kuiva saia pärast või mahlase pihvi-kastme-salati kombo tõttu? Kui nii hakata mõtlema, siis tõesti, kukkel on pigem kõige muu kooshoidmiseks. Miks siis mitte teha endale üks heategu, jätta sai vahele ning nautida ehedaid burksimaitseid hoopis kahe salatilehe vahel? LCHF'i jälgijad, kes eemaldavad toidulaualt nisutooted, peaks selle versiooniga eriti rahule jääma. Kes aga arvab (nagu mu elukaaslane), et õige hamburger pole ilma kuklita ikka see õige, võib proovida seda oopsie-leibadega.


Kotlette teen ma väga harva, aga burksi-tahtmine oli suur ning poes müüdavad valmistooted ei näinud üldse isuäratavad välja. Seega pole ma nende tegemises üldse nii osav, aga seda suurem oli rõõm, kui kotletid tulid mõnusad mahlased!



Nelja suure kotleti tegemise jaoks läheb vaja:
400g hakkliha
väike sibul
kaks küüslauguküünt
u 300-400 ml kana-/lihapuljongit
hakklihamaitseainet
tüümiani
basiilikut
rosmariini

Segasin koostisained (välja arvatud puljong) kokku, pätsisin neli kotletti ning asetasin ahjuvormi. Kallasin peale kuuma puljongi nii, et see ulatus umbes poole kotleti kõrgusele ja küpsetasin ahjus 180 kraadi juures. Kui pätsikesed oli enam-vähem valmis saanud, valasin puljongi ära ning lasin veel 15 minutit küpseda, et kotletid muutuksid krõbedaks ja ilusaks pruuniks. Puljongi lisamine andis juba maitselt palju juurde, rääkimata mahlasusest!

Ükski burks pole õige aga ilma kastmeta! Selle jaoks läheb vaja:
majoneesi
ketšupit
hapukoort
1,5 tl Djioni sinepit (võib ka muu veidi mahedam-magusam olla)
1 spl (hapu)kurgivedelikku


Kuna ma selle tegin silma järgi, siis täpselt ma ei teagi, palju mida panin. Majoneesi-hapukoort sai võrdselt, ketšupit natukene vähem. Hiljem lisasin ka kuivatatud tilli, aga see väga palju juurde ei anna.

Nüüd polegi midagi muud, kui panna burks kokku. Salatileht alla, peale otse ahjust tulnud kotlett, selle peale juust, mis sulab mmm-kui-mõnusaks, kaste, paar tomatilõiku, sibularatast, mõned hapukurgiviilud ja peale uuesti salatileht.



Kui ma selle valmistamise ajalgi olin veidi kõhklev, mis maitsega kõik olema saab, sest isud käisid ju selle õige burksi järgi, siis tuleb tõdeda, et saiast ma tõepoolest puudust ei tundnud. Maitsed olid kõik olemas, ära jäi ainult kuiv kukkel. Yummie, yummie, yummie:)



Liis

No comments:

Post a Comment